(073)130-41-73

Кошик

 
Зачекайте, будь ласка...

КЛМН

КЛМН - Кружка-Ложка-Миска-Ніж.

Почнемо з КРУЖКИ.

кружка в похідСпочатку, на всяк випадок, наголосимо, що в похід не варто брати звичні домашні чашки, бо вони важкі та можуть розбитися.

Більшість туристів користується або пластиковими або металевими кружками. Пластикові кружки, хоч і трохи легші за металеві, все ж таки програють останнім у міцності. Тому металева кружка буде хорошим вибором для більшості походів.

Як визначитися з об’ємом кружки? Можна скористатися простою логікою, що в маленьку кружку багато чаю не наллють :) Тож купуйте невеличку кружку тільки у тому випадку, якщо ви не любите багато пити. Є, навіть, поціновувачі екстремально-великих кружок об’ємом до літра, у яких можна навіть і суп зварити при необхідності!

Не обов’язково купувати металеву кружку від відомого бренду у туристичному магазині. Так само впорається зі своїми обов’язками звичайна металева кружка з господарського магазину.

Якщо ж ви збираєтесь в «холодний» похід – у високі гори чи взимку – щиро радимо придбати термо-кружку. Такі кружки довше зберігають температуру напоїв і ви зможете насолодитися гарячим чаєм чи кавою за будь-яких погодних умов.

І ще одна порада, щодо зберігання кружки у поході. В американських фільмах чомусь часто показують туристів, у яких кружка причеплена ззовні рюкзака карабінчиком. Це може і романтично виглядає на екранах, але не дуже доречно у справжньому поході. Коли ви кидаєте рюкзак на землю на привалах, кружка може пошкодитись та забруднитись, тому її краще тримати всередині рюкзака, разом з мискою та іншими предметами для їжі.

 

ЛОЖКА

Здавалося б, ложка - найпростіша річ. Достатньо просто взяти ложку з дому, та й годі думати. У багатьох випадках – це хороше рішення. Металева столова ложка – зручна і міцна, її можна використовувати і для приготування страв у казанку і для їжі.

ложка в похід

А от якщо ви хочете зекономити вагу  і знайти найлегшу ложку, тут вже починаються нюанси.

Якщо ви готові викласти близько 10 євро за титанову ложку, то, звичайно, ви отримаєте найкраще співвідношення вага/міцність. А якщо ж шукаєте щось подешевше, то міцністю трохи треба буде поступитися. Розповсюджений варіант пластикової «ложко-виделки» - дешевий, компактний, але не надто міцний. У похід треба, на всяк випадок, брати таких дві, щоб не довелося прикручувати гілку дерева клейкою стрічкою до заламаної виделки. Та й для приготування страв вона не зручна, бо закоротка для більшості казанків.

На щастя, зараз є багатий вибір приборів для походу - різноманітні складані ложки, виделки та ножі. А туристи «старого зразку» взагалі рекомендують користуватися алюмінієвими ложками – необтяжливо і надійно.

 

МИСКА

З мисками ситуація приблизно така ж, як з кружками. Є прихильники пластикових, є адепти металевих, а хтось взагалі користується їжею швидкого приготування у спеціальних пакетах і взагалі відмовився від миски.

Останнім часом з’явилася цікава альтернатива – складані силіконові миски та кружки. Це досить зручно, бо набір посуду займає у рюкзаку мінімум місця. До того ж не обов’язково купувати дорогі брендові силіконові тарілки та кружки, можна обмежитись дешевими і досить якісними аналогами з Аліекспресу за пару доларів.

миска в похід                миска з кришкою

Дуже зручно, коли у миски є кришка. В такому посуді краще запарюються страви швидкого приготування, а також кришку можна використовувати у якості додаткової тарілки, дощечки для нарізання, тощо.

 

НІЖ

ніж у похідПо-перше, ніж в поході має бути або складаним, або мати спеціальний захисний футляр. Це той випадок, коли просто взяти ніж з кухні – погана ідея. Незахищене лезо ножа у рюкзаку обов’язково знайде дорогу до вашою улюбленої мембранної куртки чи, навіть, намету. До того ж, можна поранитись, шукаючи речі у рюкзаку.

По-друге, ніж має бути гострим. Нема сенсу тягти за собою ніж, яким ви не зможете розрізати мотузку чи нарізати овочі.

Багато суперечок викликає питання, чи варто відкривати ножем консерви. На це ми можемо відповісти так – не варто носити з собою консерви у бляшаних банках взагалі, бо вони важкі і часто не зрозуміло з чого зроблені. Зараз, на щастя, можна вибрати чудові страви з сушеним або варено-сушеним м’ясом, які набагато легші та корисніші.

 

14/09/2018